luni, 6 iulie 2009

Generatia X


Discursurile politicienilor de prin ’97-’98 strigau in gura mare ca avem nevoie sa promovam tineretul pentru a putea schimba cu adevarat clasa politica.
Nu dupa mult timp au si inceput sa fie promovati intr-adevar cateva nume de tineri. Se credea pe atunci ca sangele tanar din politica va ajuta societatea romaneasca sa scape mai usor si mai repede de coruptie, de ipocrizie, de minciuna si de demagogie.
Dupa anul 2000, tinerii din politica, Generatia X sa le spunem, au patruns si mai mult spre functii tot importante in strcuturile statului, ba chiar au inceput sa ocupe si pozitii decizionale in partide. Dintre acestia cu greu imi aduc aminte de cateva cazuri care sa nu se fi dovedit a fi o deceptie, intr-un sens sau altul.

Generatia X dezamagitoare
Fie ca s-au dovedit incompetenti, fie ca au fost doar un exemplu de tupeu dozat bine cu nesimtire, aproape toti fara exceptie nu au iesit din tiparele mai bravilor predecesori.
Cu totii au dovedit ca si-au invatat perefect lectiile de la cei care i-au promovat. Va mai aduceti aminte de Anca Boagiu ca ministru al Transporturilor? Dar de Sebastian Bodu la conducerea ANAF? Dar de Razvan Orasanu care, la 26 de ani, fusese numit presedinte AVAS?
Ce-i drept, Victor Ponta ca sef al Corpului de Control al Guvernului Nastase nu era tot atat de vocal ca in prezent, dar isi ataca dusmanii politici cu o nesimtire si o aroganta care il facea pana si pe Nastase invidios.
Venind inspre timpurile recent apuse, memoria unui Cristian Adomnitei la Educatie, a lui Tudor Chiuariu la Justitie si a lui Cristian David la Interne este inca, din nefericire, proaspata si rusinoasa.
Actuala guvernare a tinut mortis sa demonstreze ca si ea are tineri in dotare pe care ii poate promova pana la cele mai inalte functii in stat. Asa ne-am pricopsit cu Elena Udrea la Turism, cu Monica Ridzi la Tineret si Sport sau cu Theodor Paleologu la Cultura.
Daca am uita si noi sa ne pastram o minima decenta, am putea spune fara sa stam prea mult pe ganduri ca astfel s-a instituit dezastrul in fiecare din aceste ministere si activitati.

Circ general
Dar sa nu picam si noi in capcana judecatii emotionale. Sa ne referim doar la materia prima pe care o buna parte dintre tinerii din politica de astazi ne-au furnizat-o in Comisia insarcinata sa ancheteze activitatea ministrului Ridzi.
Schimbul de replici dintre Alina Gorghiu, Cristian Boureanu, Nicolae Banicioiu si circul general in care s-a desfasurat pana acum acitivitatea comisia sfideaza si intrece cu mult pana si minimul bun simt al mai "batranilor" politicieni.
Privind imaginile cu acesti politicieni, care abia asteapta sa deschida gura intr-o comisie pentru a-i jigni pe ceilalti, pentru a arata cat de destepti sunt ei si cat de prosti sunt adversarii lor politici, ti se face rusine ca faci parte din aceeasi generatie cu ei.
E atat de transparent ca ei nu au nimic de spus, ca nu sunt in stare sa foloseasca nici un argument rational, ca singurele lor arme sunt atacurile la persoana si invectivele politice, incat par o gasca de baietasi adunati de dupa blocuri si trantiti cu forta in Parlament, pusi sa se prefaca a vorbi despre cele mai importante treburi din Guvern.
Tinerii de astazi din politica vor cu orice chip sa isi "faca" adversarul politic, sa il anihileze, sa demonstreze cat de puternici sunt ei. Si pentru asta apeleaza la arsenalul oricarui golan cu ceafa groasa cu care risti sa te intalnesti in parcare la Mall. Pentru a vorbi cu ale lor cuvinte: "ori se prefac a fi prosti, ori chiar sunt prosti''

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu